Hal böyle olunca ülkemizde yaklaşık her 5 kişiden biri ayağıyla ilgili sorun yaşıyor. Birçok sistemik ve dermatolojik hastalık ayaklarımızı olumsuz etkilerken, yaş ve genetik faktörler ya da yanlış kullanım sonucu gelişen ortopedik problemler de ayak sağlığımızın bozulmasına yol açıyor. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr. Zuhal Erçin, Mynet.com’a yaptığı açıklamada, ayak mantarına neden olan 5 yanlışı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Ülkemizde sık görülen ve giderek yaygınlaşan sorunlardan birini ayak mantarı oluşturuyor. Ayak mantarı, ayak tabanlarında ve ayak parmak aralarında mantara yol açan enfeksiyona bağlı oluşuyor. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr. Zuhal Erçin, ayak tabanında kaşıntı, pullanma, ayak parmak aralarında ağrılı çatlaklar veya beyazlaşma şeklinde belirti veren ayak mantarlarının önemsenmesi gerektiğini belirterek, zamanında tedavi edilmediğinde daha büyük sorunlara yol açabileceğini söylüyor. Sorunun ilk döneminde hekim önerisiyle ağızdan alınan veya deriye sürülen ilaçlarla tedavi uygulandığını belirten Dr. Zuhal Erçin “Derideki mantar enfeksiyonuna bağlı deri bütünlüğünün bozulduğu alanlardan giren bakteriler, selülit, lenfanjit, piyoderma, osteomiyelit gibi ikincil kemik ve yumuşak doku enfeksiyonlarına sebep olabilir. Bu nedenle ayak mantarından korunmak önemlidir” diyor. Ayak parmak aralarında beyaz veya yeşil renk değişikliği, ayak tabanlarında kızarıklık ve pullanma, ayak tırnaklarında beyaz, sarı, kahverengi veya siyah renk değişikliği ile tırnak altında boşalma veya tırnakta kalınlaşma fark edince hemen hekime başvurulması gerektiğini belirten Dr. Zuhal Erçin, ayak mantarına yol açan 5 yanlışı şöyle sıralıyor:
Ayakları nemli bırakmak
Nemli kalan parmak araları mantar enfeksiyonu oluşumunu kolaylaştırıyor. Bu nedenle ayaklarınızı yıkadıktan sonra kurulayın, uzun süre ıslak kalmamasına dikkat edin. Ayağınıza krem sürerken parmak aralarına gelmemesine özen gösterin.
Ayakkabıda görünüşe bakmak
Özellikle ayakkabı, bot ve çizme tercihinde sağlıklı olmasından çok görünüşü, albenisi ve modaya uygun bir model olması etkili oluyor ancak yanlış yapılıyor. Sağlıksız ayakkabı, bot ve çizmeler mantar oluşumuna zemin hazırlayabiliyor.
Ayakkabıyı arka arkaya giymek
Mümkünse her gün aynı ayakkabıyı giymeyin. Tüm gün giydiğiniz ayakkabıda bakteri ürememesi için sonraki gün farklı ayakkabı giyerek havalanmasını sağlayın. Ayağınızı terletecek ayakkabı ve botlardan kaçının, çünkü gün boyu kapalı ve nemli ortam mantarın büyümesi için zemin hazırlıyor.
Çoraba özen göstermemek
Çoraplarınızın pamuk içerik oranı yüksek olmasına dikkat edin. Her gün çoraplarınızı değiştirin. Başkalarının çoraplarını giymeyin.
Pedikürde yeterince dikkat etmemek
Ayakta veya tırnakta oluşan mantar bulaşıcı olduğundan evde ya da güzellik merkezlerinde manikür ve pedikür aletlerinin sterilizasyonu çok büyük önem taşıyor. Her kullanım öncesi aletlerin dezenfektanla temizlenmesi gerekiyor. Hijyeninden emin olduğunuz yerleri tercih edin. Bulaşıcı hastalıklara karşı kendinize ait aletleri kullanmanız en sağlıklı yöntem.
Havuz kenarında çıplak ayakla dolaşmak
Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Zuhal Erçin “Havuz kenarları mantar enfeksiyonlarına davetiye çıkarıyor. Otelde ve havuz kenarlarında çıplak ayakla dolaşmaktan kaçının, mutlaka terlik giyin. Ancak başkasının terliğini giymek de mantarın bulaşmasına neden olduğundan özel eşyalarınızı başkalarıyla paylaşmayın, başkasının terliğini giymeyin” diyor.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.