Başbakan Yıldırım, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren raporu kabul etmesine tepki gösterdi: ”Bizim açımızdan bu karar hükümsüzdür, geçersizdir.”İlişkili Haberler
Başbakan Binali Yıldırım, Ankara’da düzenlenen ve Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye tarafından finanse edilen ”Trafikte Yüzde 100 Yaşam Projesi” açılış töreninde konuştu.
Başbakan Yıldırım, AB ile gündemin her zaman can sıkıcı olmadığını, güzel olumlu gündemlerin de olduğunu bu toplantıyla hem AB’ye hem de Türkiye kamuoyuna gösterdiklerini dile getirdi. Yıldırım, “Yol güvenliğinde yeni dönem, trafikte yüzde 100 yaşam” sloganıyla düzenlenen projenin hayati önem taşıdığını ve bir o kadar da iddialı olduğunu belirtti.
Projeye vesile olan, hayata geçiren, destek olanlara teşekkür eden Yıldırım, şöyle devam etti:
“Özellikle AB ile Türkiye’nin tam üyelik sürecinde gerçekleştirdiği birçok proje var, eşleşme projeleri. Buna eş ama çok anlamlı, toplumsal çıktıları çok geniş bir projeden bahsediyoruz. İnsan hayatından daha önemli hiçbir şey yok. Yolları niye yapıyoruz Bütün bu yatırımlar, çabalar, gayretler insanı yaşatmak için. Biz 15 yıldır iktidardayız, iktidara gelirken bir şey söyledik, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.’ Bu, bizim icat ettiğimiz bir şey değil, 6 asırdan daha çok üç kıtada hükmetmiş Osmanlı’nın yönetim felsefesidir.”
Başbakan Yıldırım, insanı mutlu etmeyen, insanın yaşam kalitesini yükseltmeyen hiçbir icraatın, faaliyetin anlam ifade etmeyeceğine işaret etti. Yıldırım, “O bakımdan bir süreden beri AB, yol güvenliği ve kazalardaki ölümlerin sıfırlanması gibi önemli bir hedef ortaya koydu. Bu hedef doğrultusunda da geçtiğimiz 10 yıl içinde çok ciddi iyileşmeler, mesafeler alındı ama istediğimiz yerde miyiz Tabii ki değil. Bugün halen yanılmıyorsam yıllık 25 bin can kaybı, on binlerce yaralı, milyarlarca avro maddi kayıp var. Türkiye de bundan farklı değil, Amerika da bundan farklı değil. Dünyanın her tarafında aslında ‘sessiz ölüm’ dediğimiz, trafikteki can kaybı, terörle kaybettiklerimizin kat kat üstünde ama terör çok konuşuluyor, trafikteki ölümler konuşulmuyor” ifadesini kullandı.
Buna eş toplantıların, buradaki farkındalığı oluşturmaya yönelik olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:
“Dünyanın en güzel yolunu yapabilirsiniz, dünyanın en güzel kurallarını koyabilirsiniz, bütün mühendislik becerinizi ortaya koyabilirsiniz ama insan faktörünü eğer işin içine koymazsanız, insan hatasına çözüm üretemezseniz. O zaman yaptığınız bütün bu çalışmalar bir anda değersiz hale gelebilir. Gördük, bugün yollardaki kazaların birinci sebebi, insan hatası. Yüzde 90’a yaklaşıyor. Her şeye çare buluyorsunuz ama insan hatasını ortadan kaldıracak henüz bir makine icat edilmedi. Ne yapmamız lazım Eğitmemiz lazım, ta bebeklikten başlayıp mezara kadar eğitmek, farkındalık oluşturmak. Yasaklamakla ceza vermekle tehdit etmekle elde edeceğiniz başarı sınırlıdır ama insanların bunu içselleştirmesi, kendiliğinden kural olarak zihnine yerleştirmesi en güzel çözümdür.”
Başbakan Yıldırım’ın törendeki açıklamalarından satır başları şöyle:
”Dünyanın en güzel yolunu yapabilirsiniz bütün kurallarını ortaya koyabilirsiniz ama insan faktörünü eğer işin içene koymazsanız o zaman yaptığını bütün bu çalışmalar bir anda değersiz hale gelebilir. Her şeye çare buluyorsunuz ama inswan hayarsını ortyadan kaldıracak henüz bir makina icat edilmeli. Ne yapmamız lazım? Eğitmemiz lazım. Farkındalık oluşturmak. Yıl 1983 Norveç’e gittim. Norveç’te bizi misafir eden firmanın yönetici ile otelden ayrılıp fabrikaya gideceğiz. Arabaya o şoför mahaline geçti yanına oturdum kapıları kapattık bekliyoruz araba hareket etmiyor 5 dakika oldu birini mi bekliyoruz dedim yok sizi bekliyorum emniyet kemerini bağlamanızı bekliyorum dedi. Oradan biz uyandık hemen kemeri bağladık. Herkes arabaya biner binmez silahını çeker gibi kemerini çekip takarsa bir tedbiri yerine getirmiş olur. Bu eğitimle olacak. Bu kendi hayatını ciddiye almakla olacak. Başkalarının hayatını da ciddiye almakla olacak. Yolları böldük hayatları birleştirdik yolları böldük memleketi birleştirdik.
”YOLLARIN KRALI OLMAZ KURALI OLUR”
Trafik kazalarının sıfır ölümlü kazaya dönüştürülmesi için küçük aka her etkinlikte mutlaka ben de varım. Yeter ki bir insanımızın hayatını kurtarmış olalım. Bizim inancımızda bir kişiyi yaşatmak bütün insanlığı yaşatmaya eş değerdir. Daha çok çalışacağız birlikte çalışacağız. Olumsuzlukları ön plana çıkarmayacağız güzel işleri ön plana çıkaracağız. Bir kez daha çok değerli AB Ulaştırma Komiseri’ne ve arkadaşlarına bizimle birlikte oldukları için teşekkür ediyorum. İçişleri Bakanımıza Ulaştırma Bakanımıza bütün çalışma arkadaşlarına böylesine iddialı projeyi hayata geçirmek için adım attıklarından dolayı da teşekkür ediyorum. Bu sadece bayramlarda vatandaşlarımıza iyi bayramlar demek yetmez. Unutmayın yolların kralı olmaz yolların kuralı olur. Yollarda trafikte hız felakettir internette hız berekettir.”
AP’NİN TÜRKİYE KARARI
Tören sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye kararını yorumladı.
Başbakan, karar için özetle şu ifadeleri kullandı:
”Çok önemli bir karar değil bizim açımızdan. Bilinmeyen bir şey de değil. Buna eş kararlar geçtiğimiz aylarda da verildi. Bizim açımızdan bu karar hükümsüzdür, geçersizdir. Türkiye’nin Avrupa Birliği konusunda duruşumuzda herhangi bir sapma yoktur, gayet nettir. Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinin özünü samimiyet oluşturmalıdır. Avrupa Birliği, gelecek vizyonunu belirlemeli ve Türkiye ile gerçekten birlikte yol yürüyecek mi yürümeyecek mi buna karar vermelidir.
Parlamentolar zaman zaman böyle kararlar alabilir. O kararlar milletvekillerinin inisiyatifi ile oradaki grupların inisiyatifi ile konjonktürel şartlara göre alınan kararlardır. Bizim ise önemsediğimiz ve üzerinde durduğumuz konu, Avrupa Birliği yönetim iradesinin düşüncesidir, Avrupa Birliği ülkeleri liderlerinin düşüncesidir, Avrupa Birliği üst yönetiminin düşüncesidir. Orada oluşacak irade bizim için bağlayıcıdır ve biz de ona göre kendi irademizi ortaya koyarız.
Avrupa Birliği’nin çeşitli konularda Türkiye’yi eleştirmek yerine bir de dönüp kendi içine bakması lazım. Kendi içlerinde neye bakacaklar PKK bölücü terör örgütünün oradaki faaliyetlerinin niye bu kadar yaygınlaştığının, FETÖ’nün faaliyetlerine niye bu kadar kayıtsız kalındığının cevabını da bize vermeleri gerekiyor.
Şunu herkes bilmelidir ki Türkiye’nin her zaman seçeneği vardır, her zaman gidecek bir öbür yolu vardır, alternatifsiz değildir. Kaldı ki AB üyeliği, Türkiye’ye bir menfaat sağlarsa, AB’ye iki menfaat sağlar. Unutulmamalıdır ki AB’nin güvenliği Türkiye’den başlar. Bu gerçekleri dikkate alarak, herkesin sorumlu davranmasını ve buna göre gereğini yapmasını bekliyoruz.”
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.